Majdnem napra pontosan 4 Ă©ve tettem közzĂ© az elsƑ bejegyzĂ©st a SZÉKELYDATÁ-n. Ez volt ErdĂ©ly talĂĄn elsƑ adatvizualizĂĄciĂłs blogja – Ă©s azĂłta sincs tĂșl sok konkurens (sajnos?!). Az elmĂșlt 4 Ă©vben megjelent 24 bejegyzĂ©st közel szĂĄzezren lĂĄtogattĂĄtok meg, Facebook oldalunk több, mint 1100 követƑt gyƱjtött, ezĂșttal is köszönet nektek.

BĂĄr eleinte csak egy szabadidƑs prĂłbĂĄlkozĂĄsnak indult, ez a blog nagyban hozzĂĄjĂĄrult a szemĂ©lyes fejlƑdĂ©semhez az adatvizualizĂĄciĂł tudomĂĄnyĂĄnak Ă©s mƱvĂ©szetĂ©nek a tanulmĂĄnyozĂĄsĂĄban – Ă©s Ă­gy ti is, hĂĄlĂĄs köszönetem ezĂ©rt.  Voltak aktĂ­vabb, Ă©s talĂĄn az utĂłbbi idƑben kevĂ©sbĂ© aktĂ­v periĂłdusok, de örömmel tĂĄjĂ©koztatlak, hogy a SZÉKELYDATA-blog tovĂĄbbra is Ă©l Ă©s virul, Ă©s nagy terveim vannak a jövƑre. 

SZÉKELYDATA látogatók 2014-2018
SZÉKELYDATA látogatók 2014-2018

2016-ban volt az elsƑ “digitĂĄlis kalĂĄka“, 2017-ben lĂ©trehoztam egy Patreon oldalt Ă©s feltöltöttem az összes vizualizĂĄciĂł kĂłdjĂĄt GitHub-ra (mindkettƑt Ă­gĂ©rem jobban karban fogom tartani!). Ugyanitt lĂ©trehoztam egy projektmenedzsment-felĂŒletet is, ahol Ășjabb adatvizualizĂĄciĂł- Ă©s adatelemzĂ©s-ötleteket javasolhattok, valamint figyelemmel követhetitek a mĂĄr meglĂ©vƑ ötletek stĂĄtuszĂĄt. 2018-ban sikerĂŒlt megszerveznem az elsƑ SZÉKELYDATA adatvizualizĂĄciĂłs versenyt, ahovĂĄ gyönyörƱ pĂĄlyamunkĂĄk Ă©rkeztek Ă©s a nyertesek közĂŒl volt aki vendĂ©gbejegyzĂ©st is publikĂĄlt. Ja Ă©s megĂșjult a logĂł is.

A blogbejegyzĂ©sek megjelentek a TV-ben, minden magyar nyelvƱ erdĂ©lyi portĂĄlon, Ă©s kialakĂ­tottam egy egyetemi kĂ©pzĂ©st is belƑle, ami mĂĄr a csĂ­kszeredai SapientiĂĄn Ă©s a kolozsvĂĄri Bolyain is elƑadtam mĂĄr.

2019 kĂŒszöbĂ©n, Ășgy Ă©rzem eljött az idƑ egy kis megĂșjulĂĄsra, talĂĄn azĂ©rt is mert egy picit Ășjragondoltam a sajĂĄt adataktivizmusom irĂĄnyzatĂĄt (hamarosan lesz Ășj arculat is). Amint azt talĂĄn mĂĄr nĂ©hĂĄnyan a követƑk közĂŒl tudjĂĄtok, az idĂ©n az egyik jĂł barĂĄtommal indĂ­tottunk egy podcastot, ami PODCAST 2030 nĂ©ven fut. Tech-es, AI-os, jövƑs tĂ©mĂĄkat dumĂĄlunk ki fĂ©lĂłrĂĄs epizĂłdokban – hogyha tetszik a SZÉKELYDATÁ-s tartalom, akkor ez is fog. Ugyanakkor nemrĂ©g lĂ©trehoztam egy tanĂĄcsadĂł cĂ©get (DC2 – DĂ©nes Csala Data Consulting), kifejezetten adatvizualizĂĄciĂłs Ă©s adatelemzĂ©si szolgĂĄltatĂĄsokra.

Ez a hĂĄrom entitĂĄs több ponton is összefonĂłdik. Eleinte az “adataktivitĂĄs” cĂ­mkĂ©t csak Ășgy felaggattam az angol nyelvƱ, majd kĂ©sƑbb a magyar nyelvƱ blogomra, mint olyan “fun side tag”. AztĂĄn lassan kikristĂĄlyosodott bennem egy elhivatottsĂĄg valamilyen adatalapĂș tĂĄrsadalmi szerepvĂĄllalĂĄsra. Egyre több Ă©s több ingyenes eszköz jelenik meg Ă©s ad lehetƑsĂ©get arra mindenkinek, hogy adatokat jelenĂ­tsen meg. Ez egyrĂ©szt jĂł, mert jĂłnĂ©hĂĄnyan kiprĂłbĂĄljĂĄk Ƒket, ellenben sokszor rossz is, mert olyan tartalommal tölti meg az internetet, ami esetleg nem volt minden szögbƑl jĂłl ĂĄtgondolva. EzĂ©rt szeretnĂ©m megtartani ezt a felĂŒletet, azoknak akik Ă©rdeklƑdnek az ilyesmi irĂĄnt, mint a minƑsĂ©gi, magyar nyelvƱ, erdĂ©lyi adatvizualizĂĄciĂłk tĂĄrhĂĄzĂĄt. És mint ahogy eddig, ezutĂĄn is törekedem majd arra, hogy mutassam be a teljes törtĂ©netet, lekövethetƑen egĂ©szen a nyers adatokrĂłl a szĂ­nes pöttyökig, majd pedig mindenki szĂĄmĂĄra elĂ©rhetƑvĂ© tegyem a kĂłdot Ă©s böngĂ©szhetƑvĂ© a vizualizĂĄciĂłt.

Hosszabb tĂĄvon ez a blog valamilyen szinte egy tĂĄrsadalmi problĂ©mĂĄra szeretnĂ© felhĂ­vni a figyelmet Ă©s valamilyen szinten elindĂ­tani a gondolkodĂĄst/diskurzust: ErdĂ©lyben, de amĂșgy a poszt-kommunista Kelet-EurĂłpa összes ĂĄllamaiban, rĂ©giĂłiban Ășgy Ă©rzem van egy ĂĄltalĂĄnos fĂ©lelem az adatoktĂłl, az ĂĄtlĂĄthatĂłsĂĄgtĂłl, i.e. majdnem az “igazsĂĄgtĂłl”. A fĂ©lszĂĄzados tervgazdĂĄlkodĂĄs törtĂ©nelmileg termĂ©szetesen nem ösztönzött arra, hogy valĂłs adatokat jelentsĂŒnk, Ă©s talĂĄn ezĂ©rt (rĂ©szben jogosan) az emberek elvesztettĂ©k a hitĂŒket az statisztikĂĄkban, Ă©s talĂĄn a mindennemƱ adatokban. Mindenki tudja az anekdotikus 3 disznĂł törtĂ©netĂ©t, ami talĂĄn 2 se valĂłjĂĄban, de papĂ­ron 10 lesz, amire Bukarestbe Ă©r..

Én ezen a felĂŒleten, Ă©s a fentebb emlĂ­tett mĂĄs utakon arra törekedem, hogy ezt a hitet Ășjra felĂ©pĂ­tsĂŒk: hogy bebizonyĂ­tsam, hogy az adatokban rejlƑ informĂĄciĂł rengeteg Ă©rtĂ©ket tud felszabadĂ­tani, talĂĄn olyanokat is, amelyek lĂ©tezĂ©sĂ©rƑl eddig tudomĂĄsunk sem volt. És talĂĄn akkor mĂĄr pĂĄr Ă©v mĂșlva mĂĄr nem fogunk SzĂ©kelyföldön intĂ©zmĂ©nyesen fĂ©lni a publikus adatoktĂłl. A 21. szĂĄzadbĂłl eltelt majdnem kĂ©t Ă©vtized. FĂŒggetlenĂŒl attĂłl, hogy RomĂĄnia, mint orszĂĄg merre halad, ErdĂ©lynek vagy SzĂ©kelyföldnek, mint rĂ©giĂłnak, de akĂĄr neked, vagy a cĂ©gednek egyetlen esĂ©lye van fennmaradni/labdĂĄba rĂșgni a globĂĄlis versenyben: Ă©s pedig ez a  tudĂĄsalapĂș gondolkodĂĄs/gazdĂĄlkodĂĄs. MĂĄrpedig a tudĂĄsalapĂș gazdasĂĄg megteremtĂ©sĂ©hez rengeteg informĂĄciĂłra van szĂŒksĂ©g, Ă©s ehhez meg rengeteg adatra. Csak mivel annyira könnyƱ hazudni az adatokkal, kulcsfontossĂĄgĂș, hogy ezeket elƑször helyesen Ă©rtelmezzĂŒk. És ezĂ©rt kell vizualizĂĄciĂłt tanulni. De legalĂĄbb hasznĂĄlni tanulni : )

 Csala Dénes, 2018

  •  
  •  

Csala DĂ©nes

adatblogger

0 hozzĂĄszĂłlĂĄs

szólj hozzá | iratkozz fel ↓