T√©rk√©pre raktuk a sz√©kelyf√∂ldi medvet√°mad√°sokat, medve√©szlel√©seket √©s medvepolitikai k√©rd√©sekben hozott d√∂nt√©seket! Valamint l√©trehoztunk egy mindenki sz√°m√°ra k√∂nnyen el√©rhetŇĎ fel√ľletet a medv√©s √ľgyek bejelent√©s√©re. √ćme a sz√©kelydata Medvet√©rk√©p √©s Medveradar. Annak ellen√©re, hogy az ut√≥bbi √©vekben l√°tsz√≥lag nagyon megszaporodtak a medvek√°rok √©s t√°mad√°sok, nem l√©tezik egy publikusan el√©rhetŇĎ, k√∂zpontos√≠tott adatb√°zis a sz√©kelyf√∂ldi, sŇĎt erd√©lyi medvet√°mad√°sokr√≥l, medve√©szlel√©sekrŇĎl.

B√°r t√∂bb √∂nkorm√°nyzat is rendelkezik kisebb adatb√°zisokkal (Hargita, Kov√°szna), nincs egy egys√©ges medvet√©rk√©p, amely inform√°ci√≥t ny√ļjtana arr√≥l, hogy merre j√°rnak a medv√©k, milyen ter√ľleteket √©rdemes elker√ľlni, hol t√∂rt√©nik a legt√∂bb probl√©ma – ez√©rt a lakoss√°g legfŇĎbb inform√°ci√≥s forr√°sa tov√°bbra is a sajt√≥, illetve az egyes k√∂z√©leti szem√©lyis√©gek, mint p√©ld√°ul a Hargita megyei tan√°cseln√∂k Borboly Csaba Facebook oldala¬† vagy a Vadk√°rok Sz√©kelyf√∂ld√∂n oldal.

Sz√©kelyf√∂ld√∂n ez a t√©ma rengeteg embert √©rint, nagyon polariz√°l√≥, √°m a digitaliz√°l√°s √©s adatgyŇĪjt√©s ter√©n √©rdemben nem nagyon t√∂rt√©nt semmi l√°that√≥. SŇĎt, az egyik legut√≥bbi, sajn√°latos m√≥don hal√°los kimenetelŇĪ medvet√°mad√°s k√∂vetkezt√©ben egyre ink√°bb felsz√≠nre ker√ľlt a medvek√©rd√©s elpolitiz√°l√°sa. √Čppen ez√©rt megpr√≥b√°ltunk mi is hozz√°tenni valamit ‚Äď nem felt√©tlen√ľl az orvosl√°s√°hoz, ink√°bb a k√©rd√©sk√∂r√©hez.

A medvet√©rk√©p hivatott √∂sszegyŇĪjteni a medv√©kkel kapcsolatos √©szlel√©seket, amelybŇĎl kider√ľl, hogy hol t√∂rt√©nnek medv√©vel kapcsolatos esem√©nyek, illetve mennyire s√ļlyosak ezek. A medveradar lehetŇĎs√©get ny√ļjt mindenki sz√°m√°ra jelezni √©s a t√©rk√©pre feltenni, ha medv√©t l√°tnak, vagy t√°mad√°st √©szlelnek.

Ak√°rcsak m√°skor, a sz√©kelydata ebben a k√©rd√©sben is teljesen f√ľggetlen marad √©s nem √°llunk sem az emberek, sem a medv√©k oldal√°n, ann√°l ink√°bb a t√∂bb inform√°ci√≥ mindig jobb elv vez√©relt minket ebben a munk√°nak az elk√©sz√≠t√©s√©ben.

A weboldalt m√°r n√©h√°ny napja k√∂zz√©tett√ľk a Facebook-oldalunkon, √©s eddig m√°r t√∂bb, mint 127 000 emberhez jutott el!

A szekelyhon.ro port√°l is √≠rt egy k√≠v√°l√≥ √∂sszegz√©st errŇĎl a kezdem√©nyez√©s√ľnkrŇĎl.


ūüóļÔłŹ Medvet√©rk√©p

A Medvet√©rk√©p egy adatfelfedez√©si fel√ľlet, ahol megjelen√≠tett√ľk az ut√≥bbi tizenegyn√©h√°ny √©v medv√©s h√≠reit, illetve a Medveradar √°ltal k√∂z√∂ss√©gi bejelent√©ssel k√©sz√ľlt adatb√°zist. Jelenleg a h√≠rek forr√°sa a szekelyhon.ro, de ezt a j√∂vŇĎben szeretn√©nk bŇĎv√≠teni. Az egyes esem√©nyek kis pontokk√©nt jelennek meg a t√©rk√©pen, illetve a jobb oldali s√°vban egy idŇĎvonalon. A pontok form√°ja az esem√©nyek forr√°s√°t√≥l f√ľggŇĎen v√°ltozik (‚óŹ p√©ld√°ul h√≠reket jel√∂l, ‚Ė† meg a medveradaros bejelentŇĎket). A magyar√°zat c√≠mk√©ire kattintva szŇĪrhetj√ľk az egyes adatforr√°sokat.

A t√©rk√©pen a medv√©s esem√©nyeket¬† s√ļlyoss√°guk szerint 5 csoportba soroltuk. Ezeket a kateg√≥ri√°kat is a magyar√°zat c√≠mk√©ire kattintva szŇĪrhetj√ľk – p√©ld√°ul hasznos lehet a medvepolitikai esem√©nyek kikapcsol√°sa, hiszen ezekbŇĎl nagyon sok van √©s csak informat√≠v jellegŇĪek.

A bal oldalon tal√°lod az inform√°ci√≥s panelt. Itt jelenik meg az egyes pontokra val√≥ kattint√°skor a teljes medv√©s esem√©ny le√≠r√°sa, bele√©rtve a helyet, idŇĎpontot, k√©pet, illetve az adat forr√°s√°t. A kis k√©pre kattintva megnyithatod az esem√©ny forr√°s√°hoz kapcsol√≥d√≥ oldalt. Ugyanitt kereshetsz is az esem√©nyek k√∂z√∂tt. A t√©rk√©p jobb oldal√°n tal√°lhat√≥ idŇĎvonal seg√≠ts√©g√©vel szŇĪrheted a megjelen√≠tett idŇĎszakot. Alapbe√°ll√≠t√°son a 2014 ut√°ni esem√©nyeket mutatjuk. L√°thatod tov√°bb√°, hogy n√©h√°ny pont hull√°mz√°ssal van kiemelve a t√©rk√©pen: ezek a legut√≥bbi 30 nap esem√©nyeit mutatj√°k, azaz a potenci√°lisan m√©g mindig vesz√©lyt jelentŇĎ medv√©kre utalnak. Egyes pontok dupla vonalaz√°ssal vannak felt√ľntetve: ezek eset√©ben az esem√©ny pontos GPS koordin√°t√°ja is ismert.

J√≥l l√°that√≥, hogy a megyesz√©khelyek eset√©ben sokkal t√∂bb az esem√©ny, mint v√°rhat√≥. Ez fŇĎleg a m√°s esem√©nyekre igaz √©s az√©rt van, mert a teljes megy√©re, vagy r√©gi√≥ra vonatkoz√≥ esem√©nyeket a megyesz√©khelyeken t√ľntett√ľk fel, de randomiz√°ltuk egy picit a koordin√°t√°ikat, hogy ne fedj√©k egym√°st. Itt a helyzetnek nincsen k√ľl√∂n√∂sebb jelentŇĎs√©ge. Ugyanakkor sok olyan h√≠rrel is tal√°lkoztunk, aminek nem volt explicit m√≥don megjel√∂lt telep√ľl√©se. Ezeknek a “helyzet n√©lk√ľli esem√©nyeknek” kialak√≠tottunk egy virtu√°lis r√©gi√≥t a cs√≠kszeredai volt Suta-t√≥ k√∂rny√©k√©n.


ūüď° Medveradar

A Medvet√©rk√©p k√≠s√©rŇĎ szolg√°ltat√°sa a Medveradar. Ha valaki medv√©t l√°tt√°l valahol, vagy tudsz r√≥la, hogy √°llatra, emberre t√°madt a medve, vagy √©pp emberi vagy √°llati √°ldozattal is j√°rt a t√°mad√°s, azt mindenk√©ppen √©rdemes jelezni ezen a r√∂vid kis k√©rdŇĎ√≠vben. Itt lehetŇĎs√©ged van le√≠rni, hogy pontosan mikor, hol t√∂rt√©nt az eset, hogy a medv√©t egyed√ľl, bocsokkal vagy csoportosan √©szlelted-e, volt-e a medv√©nek valami ismertetŇĎjele, neve.

A k√©rdŇĎ√≠vben mindenk√©ppen t√∂ltsd ki meg az esem√©ny t√≠pus√°t, hely√©t √©s idej√©t. Az legt√∂bb erd√©lyi telep√ľl√©s k√∂z√ľl v√°laszthatsz, √°m a Hargita, Kov√°szna, Maros, Brass√≥ √©s Neam»õ megyei telep√ľl√©seket t√ľntett√ľk fel elŇĎsz√∂r. A legnagyobb seg√≠ts√©g √©rdek√©ben, a telep√ľl√©s kiv√°laszt√°sa ut√°n, amennyiben lehets√©ges add meg az esem√©ny pontos GPS koordin√°t√°j√°t is. Ha van fot√≥d az esem√©nyrŇĎl, akkor t√∂ltsd fel azt is. Vide√≥ eset√©n v√°laszd a Link direct opci√≥t √©s illeszd be a vide√≥ linkj√©t.


ūüĖ•ÔłŹ¬†Adatb√°zis

A medvet√©rk√©p ny√≠lt forr√°sk√≥d√ļ, m√∂g√∂tte egy saj√°t GitHub k√≥dt√°r √°ll. Itt az¬†Issues oldalon tal√°lod a jelenlegi fejleszt√©seket, illetve a tennival√≥kat. Ha valami √ļj funkci√≥t szeretn√©l javasolni, vagy √©szre vetted, hogy valami nem mŇĪk√∂dik rendesen, itt teheted meg. A t√©rk√©pen megjelen√≠tett adatokat egy¬†Google Sheet-en alapul√≥ adatb√°zisb√≥l¬†t√∂ltj√ľk be. Ezt te is szerkesztheted, miut√°n enged√©lyt k√©rt√©l. A k√ľl√∂nb√∂zŇĎ oszlopok fejl√©ceiben kommentben tal√°lsz utas√≠t√°sokat. Jelenleg az adatokat egy sz√∂vegb√°ny√°sz√≥ algoritmus seg√≠ts√©g√©vel nyerj√ľk ki a h√≠rport√°lokr√≥l. A legr√©gebbi adat 2006 √°prilis√°b√≥l val√≥. Eddig √∂sszesen 430 medv√©st h√≠rt b√°ny√°sztunk, illetve k√∂r√ľlbel√ľl 30 Medveradaros bejelent√©s √©rkezett. A Medveradar k√©rdŇĎ√≠v√©nek v√°laszai ugyancsak egy (nem publikus) Google Sheet-re √©rkeznek be. Az egyik leghasznosabb seg√≠ts√©g az lenne, hogyha az egyes t√°mad√°sok, esem√©nyek helyzeteit majd folyamatosan pontos√≠tani tudj√°tok az adatb√°zisban. Az eddig megjelent h√≠rek mindenik√©t egyenk√©nt √°tvizsg√°ltuk, √©s, ahol egy√©rtelmŇĪ volt a h√≠r sz√∂veg√©bŇĎl, pontos√≠tottuk a helyzetet. A pontos helyzeteket a Medvet√©rk√©pen is szŇĪrheted a Pontos hely ismert c√≠mk√©re kattintva.


ūüďä Elemz√©s

Ha megvizsg√°ljuk a medve-adatb√°zisban jelenleg szereplŇĎ kb. 450 esem√©nyt a t√≠pusaik szerint, azt vehetj√ľk √©szre, hogy a medvet√°mad√°sok √©s √©szlel√©sek val√≥ban gyakoribbak a ny√°ri h√≥napokban, j√ļlius, augusztus √©s szeptemberben. Ugyanakkor azt is √©szrevehetj√ľk, hogy 2017 √©s 2018-ban¬† ugr√°sszerŇĪen megnŇĎtt (legal√°bbis a h√≠rekben…) a medv√©s esem√©nyek sz√°ma. Az id√©n ez a trend folytat√≥dni l√°tszik. Ugyanakkor a medvepolitikai diskurzus is 2017-ben kapott sz√°rnyra.

Az √°llatokat √©rintŇĎ medvet√°mad√°sok √°ldozatait n√©zve l√°that√≥, hogy t√∂bbsz√∂r is elŇĎfordult az elm√ļlt 10 √©vben, amikor az √°ldozatok sz√°ma meghaladta az 50-et. √Čs fontos azt hozz√°tenni, hogy a val√≥s sz√°mok val√≥sz√≠nŇĪleg j√≥val magasabbak, hiszen csak nagyon kev√©s esetben rendelkez√ľnk az elpuszt√≠tott √°llatok sz√°m√°val. A jobb oldali √°br√°n a medvepolitikai d√∂nt√©seket csoportos√≠tottuk, v√°rosok szerint: messze a legerŇĎteljesebb diskurzus Cs√≠kszered√°ban van.

Ha telep√ľl√©sek szerint vizsg√°ljuk az esem√©nyeket, √©s figyelembe vessz√ľk azt, hogy a Cs√≠kszereda, Sz√©kelyudvarhely, Marosv√°s√°rhely, illetve Sepsiszentgy√∂rgy √©rt√©kei tal√°n egy picit magasabbak az val√≥s √©rt√©kekn√©l (mivel ide geok√≥doltuk a r√©gi√≥-szintŇĪ, de ismeretlen helysz√≠nŇĪ esem√©nyeket), akkor Tusn√°df√ľrdŇĎ, Lib√°n, Et√©d, Bikfalva, Brass√≥ √©s Cs√≠kd√°nfalva rajzol√≥dik ki, mint a legakt√≠vabb helyek.


A Medvet√©rk√©p √©s Medveradar c√©lja teh√°t t√∂bboldal√ļ:

  • Egyr√©szt hozz√°j√°rulhat egy objekt√≠v, adatalap√ļ k√∂z√©p√ļt mutat√°s√°hoz egy erŇĎsen polariz√°l√≥, elpolitiz√°lt sz√©kelyf√∂ldi k√∂z√©leti k√©rd√©sben;
  • Lakoss√°gi figyelmeztetŇĎk√©nt szolg√°lhat √©s hozz√°j√°rulhat a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ egyedek ter√ľleteinek felt√©rk√©pez√©s√©ben;
  • Szorgalmazza az t√©nyekre √©p√≠tett p√°rbesz√©det a meggyŇĎzŇĎd√©s-alap√ļ, visszhang-effektusos gondolkod√°sm√≥d ellen√©ben;
  • Ugyanakkor az egys√©ges, k√∂zpontos√≠tott t√©rk√©p hasznos kell√©k lehet a megold√°s-keres√©sben, amikor k√ľl√∂nb√∂zŇĎ nemzeti, region√°lis √©s nemzetk√∂zi f√≥rumokon t√°rgyaljuk e k√©rd√©st.

Tudjuk, hogy Erd√©lyben sz√°mos szervezet foglalkozik a medvek√©rd√©ssel, mind technikailag, mind szociol√≥giailag. Ez√©rt most hozz√°tok fordulunk, hogyha √ļgy gondolj√°tok hasznos lenne egy√ľttmŇĪk√∂dni, akkor vegy√©tek fel vel√ľnk a kapcsolatot a Facebook-oldalunkon, √©s tal√°n majd k√∂z√∂sen tudunk tenni valami hasznosat a sz√©kelyf√∂ldi √©s erd√©lyi k√∂z√∂ss√©g√©rt.

Csak √≥vatosan, a ūüźĽ nem j√°t√©k!


ADATOK + K√ďD:¬†Az adatokat¬†ezzel¬†a¬†Jupyter¬†notebook-kal dolgoztuk fel, √≠gy nyert√ľk ki a telep√ľl√©seket itt geok√≥doltuk ŇĎket √©s √≠gy t√°rs√≠tottuk a helyekhez a magyar helys√©gneveket. A Medvet√©rk√©p interakt√≠v t√©rk√©p echarts-ban k√©sz√ľlt, d3js sg√≠ts√©g√©vel. A t√©rk√©p megjelen√≠t√©s√©hez haszn√°lt bŇĎv√≠tm√©ny a¬†leafletjs. A t√©rk√©pszolg√°ltat√≥ az¬†OpenStreetMap, a magyar t√©rk√©pc√≠mk√©k forr√°sa pedig a¬†Wikimedia. A Medveradar k√©rdŇĎ√≠v JotForm-mal k√©sz√ľlt. A bejegyz√©sben felhaszn√°lt adatvizualiz√°ci√≥k Vega-Lite-ban k√©sz√ľltek. A vizualiz√°ci√≥ teljes forr√°sk√≥dj√°t itt tal√°lod.

M√©g t√∂bb adatvar√°zslat√©rt¬†olvasd¬†el a¬†sztorink¬†√©s¬†t√°mogasd¬†a munk√°nkat Patreon-on vagy Paypal-on. K√ľldhetsz kript√≥t is!


ūü•Ā UPDATE 1 ūüďÖ 29.05.2019: A medvet√©rk√©p 1.1-es verzi√≥ra friss√ľlt, √©s most m√°r tartalmazza a Hargita Megyei √Ėnkorm√°nyzat interakt√≠v Vadk√°rok t√©rk√©p√©nek adatait is. K√ľl√∂n k√∂sz√∂net ūüŹĶÔłŹ P√°vel Szabolcsnak, aki a GitHub-on j√°rult hozz√° a projekthez √©s tette lehetŇĎv√© ezt a bŇĎv√≠t√©st!


ūü•Ā UPDATE 2 ūüďÖ 10.10.2019: A medvet√©rk√©p 1.2-es verzi√≥ra friss√ľlt, √©s most m√°r medvenyomokat is lehet jelezni a medveradaron. K√ľl√∂n k√∂sz√∂net ūüŹĶÔłŹ Kolumb√°n G√°bornak a javaslat√©rt!

  •  
  •  

Csala Dénes

adatblogger

5 hozzászólás

Szabolcs Molnar · 2019-04-03 - 11:22

Gratula! Nagyon jó! Csak így tovább!

Csala D√©nes · 2019-04-03 - 22:06

Csala D√©nes · 2019-06-06 - 17:45

Csala D√©nes · 2019-11-03 - 15:34

sz√≥lj hozz√° | iratkozz fel ‚Üď