A minap annak a látszólag megoldhatalannak tűnő a feladatnak néztünk elébe, hogy honnan lehetne szerezni kataszteri térképeket – természetesen online, digitálisan – kisebb erdélyi falvakról. Az ANCPI (azaz a Román Nemzeti Kataszteri és Ingatlanügyi Hivatal) térképét viszonylag hamar megtaláltuk és valóban szuper információkkal szolgál a területek kataszteri parcellákra való felbontásáról – még akkor is, ha minden parcella még nincs feltűntetve rajta.

De nem sokkal később rábukkantunk a mapire.eu térkép-aranybányára: ez a történelmi Osztrák-Magyar Monarchia (illetve jogelődje, a Habsburg Birodalom) és szövetségeseinek a térkép-mauzóleuma. Ezeken az esetenként 250 éves, javarészt osztrák katonai területi felmérésekből származó térképeken olyan részletességgel vannak feltűntetve a háromházas, dombtetei eldugott falvak, amilyent a 21. század legfrissebb gépi tanulási algoritmusait alkalmazó, feneketlen zsebű Google is megirigyelne. Bár az árnyékok alapján, mesterséges intelligenciával a házak pozícióját és formáját meghatározó algoritmus előtt azért le a kalappal! No de az ábécés vállalat nem címkézi fel még a kaszálókat, s medveleseket is – mint ahogyan teszi azt a Monarchia serege, negyedmilleniummal előbb..

Alább 3 térképet mutatunk meg, az összehasonlíthatóság jegyében ugyanoda közelítve. Ezek elő, beágyazott térképek, nyugodtan mozgassátok és navigáljatok rajtuk!


Itt egy térkép a 19. század derekáról (A Habsburg-Birodalom II. katonai felmérése)


Majd még egy, ugyancsak a 19. századból (A Habsburg-Birodalom III. katonai felmérése)


Végül egy 250 éves térkép az 1770-es évek tájékáról (A Habsburg-Birodalom I. katonai felmérése)


És összehasonlításként itt van a Google Maps beágyazás is (persze itt azért már lényegesen több ház szerepel):


n.b. A székelydata nem tárol semmilyen, ebben a bejegyzésben bemutatott, vagy ehhez kötődő térképadatot. A kredit teljes egészében a mapire.eu csapatát illeti meg! ❤️

  •  
  •  

Csala Dénes

adatblogger

0 hozzászólás

szólj hozzá | iratkozz fel ↓