Sándor, József, Benedek, zsákban hoznak meleget – szól a mondás. De vajon tényleg hoznak? Igen, 65%-ban. Ebben a bejegyezésben több, mint hatvan évre visszamenő időjárás-adatsorral vizsgáljuk meg a népi időjóslatokat. A II. székelydata adavizualizációs verseny nagyfelbontású időjárás-adatsorát felhasználva, 50 mondást fordítottunk le az adatok nyelvére és vizsgáltuk meg az érvényességüket.

Minden jövendölés két részből áll: egy feltétel: “Ha Katalinkor kopog” – azaz ha november 25-én az átlagosnál hidegebb az idő, és egy jóslat: “Karácsonykor locsog” – azaz a december 24-27-i periódusban az átlagosnál melegebb idő várható.

Persze sok mindent meg lehetne vizsgálni az adatok longitudinális (időbeli) változását illetően – például, hogy a mekkora szerepet játszik a klímaváltozás – de összességében azt mondhatjuk el, hogy a magyar népi időjóslatok sajnos csak egy kicsit jobbak a pénzfeldobásnál: az átlagos találati arány 56%. Természetesen a hagyományos tavasz-vagy őszkezdő napok jóslatai jönnek be a legnagyobb arányban, de a januári fagyjövendölések is 70% fölött teljesítenek. Az ismertebb mondások az átlag fölött teljesítenek: Sándor, József, Bendek 65%-ot kap, Medárd 66%-ot, László 79%-ot, Szent Anna 75%-ot, Péter 68%-ot, Márton 62%-ot, Katalin 67%-ot.

És akkor íme, a részletes eredmények. Mindenik időjóslat érvényességét két függőleges tengely segítségével mutatjuk be, ahol a feltétel és a jóslat teljesülését mutatjuk, évente:ADATOK + KÓD: A mondásokat erről , erről és erről a weboldalról gyűjtöttük össze. Mivel ezek magyar nyelvterületről származó mondások, az adatokat 10 erdélyi és 18 magyarországi településen elhelyezett időjárás-allomás adataiból raktuk össze. Ezeket most összesítve mutatjuk be, de itt elérhetőek országonként is. Minden év egy adatpontot jelent, településenként. Az idősorok a 50/70-es években kezdődnek és 2019-ig tartanak. Ez alapján egy népi időjóslat érvényességének megállapítására általában ≈60 év x ≈28 település → ≈1680 adatpont áll rendelkezésre.

Felhasznált időjárás-állomások és a kezdeti éveik

A klíma-adatok forrása a II. székelydata adatvizualizációs verseny adatai. A nagyfelbontású, hosszútávú időjárás-adatok általában mindig fizetősek. Kivételt képeznek a NOAA (Amerikai Éghajlat- és Óceántanulmányozási Ügynökség) adatbázisában világszerte regisztrált időjárás-állomások adatai. Ez általában több évre visszamenőleg, óra felbontásban jelenti a hőmérséklet, látótávolság, szélsebesség, csapadék mennyisége (az elmúlt egy órában/napban), jégeső, hó észlelése, hóréteg vastagsága értékeket. Ezeknek a mennyiségeknek a megjelenítésére az infografikákon a következő ikonokat használtuk (a használt betűvel kicsit másképp néznek ki):

 • Hőmérséklet: ♨️ hidegebb:✨️ melegebb: ☼
 • Szél: ⛵️ gyengébb: ☘ erősebb: 🌀
 • Eső: ☂️ kevés: 🌂 sok: ☔️
 • Látótávolság: ⛅️ borús: ⛈️ tiszta: ☀️
 • Hó: ❄️ kis mennyiség: ⚪️ nagy mennyiség: ☃️
 • Hóvastagság: ⛷️ sekély: ⚪️ mély: ⛄️
 • Jég: ✴️ kisszemű: ⚪️ nagyszemű: ⭕️

Ezzel és ezzel a Jupyter notebook-kal gyűjtöttük be a klíma-adatokat, és ezzel dolgoztuk fel őket. Csak azokat az időjárás-állomásokat és éveket tartottuk meg Románia és Magyarország adataiból, amelyeknél naponta legalább 4 érték, havonta legalább 6 nap és évente legalább 3 hónap rendelkezésre állt. Ezután az állomásokat szűrtük, hogy földrajzilag egyenletes eloszlást és egy reprezentatív  képet kapjunk. Az infografikákat matplotlib-el készítettük, a hegedűplotok kivételével. Ezek seaborn-al készültek. Az plottolás teljes forráskódját itt találod.

És végül pedig: ❤️ Köszönöm, hogy elolvastad ezt a vaskos bejegyzést! Még több adatvarázslatért olvasd el a sztorit, és ha megteheted támogasd a székelydatát a láblécen megjelölt opciók egyikén: Patreon-on, Paypal-on, vagy küldhetsz kriptót is!


Itt a mondások teljes listája, a vizsgálható hipotézisre való fordításokkal (természetesen nem lehet mindent tökéletesen lefordítani, így a legtalálóbb közelítéseket használtuk):

Dátum Mondás Jelentés
jan. 6 A vízkereszti hó tartós hó. Ha ezen a dátumon havazik, akkor a következő hónapban az átlagosnál hidegebb idő várható.
jan. 18 Ha Piroska napján fagy, az negyven napig el nem hagy. Ha ezen a dátumon fagy, akkor a következő 40 napban fagypont alatti idő várható.
feb. 2 Ha a medve ma meglátja a saját árnyékát, hosszú tél lesz! Ha ezen a dátumon derűs, a következő két hónapban az átlagosnál hidegebb idő várható.
feb. 3 A Balázs napi esõ jégverést hoz. Ha ezen a dátumon esik, jégeső várható a nyár elején.
feb. 6 Dorottya szorítja, Julika tágítja! Ha ezen a dátumon fagy, akkor a következő 10 napban fagypont alatti idő várható.
feb. 19 Ha Zsuzsanna napján a pacsirták szólnak, vége lesz a hónak. Ha ezen a dátumon derűs, a következő hónapban az átlagosnál melegebb idő várható.
feb. 24 Mátyás ront, ha talál, (ha nem talál, csinál)! Ha ezen a dátumon fagy, akkor a következő 10 napban az átlagosnál melegebb idő várható.
feb. 24 Mátyás (ront, ha talál), ha nem talál, csinál! Ha ezen a dátumon nem fagy, akkor a következő 10 napban az átlagosnál hidegebb idő várható.
márc. 10 Ha Ildikó napján fagy, negyven napig lehet fagy. Ha ezen a dátumon fagy, akkor a következő 40 napban az átlagosnál hidegebb idő várható.
márc. 12 Ha Gergely napján esik, még áprilisban is havazik.  Ha ezen a dátumon esik, a következő hónapban az átlagosnál hidegebb idő várható.
márc. 12 Gergely napi szél Szent György napig él.  Ha ezen a dátumon szeles, a következő 43 napban az átlagosnál szelesebb idő várható.
márc. 18 Sándor, József, Benedek zsákban hoznak meleget.  Ha ezeken a dátumokon az átlagosnál melegebb az idő, az a következő hónapban is kitart.
márc. 24 Szent György napja õsi tavaszkezdõ nap.  Ezt a dátumot követő két hétben átlagosan melegebb az idő, mint az azt megelőzőben.
márc. 25 Gyümölcsoltó Boldogasszony negyven napig tart. Amilyen ezen a dátumon az idő, olyan lesz a következő 40 napban.
ápr. 1 A Szent György havi esõ kergeti a fagyot (és esõs májust jósol)!  Ha április első felében az átlagosnál több eső esik, a következő hónapban az átlagosnál melegebb idő várható.
ápr. 1 A Szent György havi esõ (kergeti a fagyot) és esõs májust jósol!  Ha április első felében az átlagosnál több eső esik, májusban az átlagosnál esősebb idő várható.
jún. 8 Ha Medárd napján esik, negyven napig esik.  Ha ezen a dátumon esik, a következő 40 napban az átlagosnál esősebb  idő várható.
jún. 10 Margit napja esõs nap.  Ezen a dátumon átlagosan többet esik, mint az ezt megelőző és követő két hétben.
jún. 24 Szent-Iván éjjele negyven napig tart. Amilyen ezen a dátumon az idő, olyan lesz a következő 40 napban.
jún. 27 Jól figyeld meg László napját, Jó előre megjósolja az idő járását. Amilyen ezen a dátumon az idő, olyan lesz a következő hónapban.
jún. 29 Péter-Pál napja hagyományos búzaarató nap.    Ezt a dátumot követő két hétben átlagosan kevesebbet esik, mint az ezt megelőző két hétben.
júl. 25 Ha Jakab napján sok a felhő, sok lesz a hó. Ha ezen a dátumon felhős, az átlagosnál havasabb tél várható.
júl. 25 Ha Jakab napján nagyon süt a nap, nagy tél várható. Ha ezen a dátumon derűs, az átlagosnál hidegebb tél várható.
júl. 25 Ha Jakab napján esik, akkor enyhébb lesz a tél. Ha ezen a dátumon esik, az átlagosnál enyhébb tél várható.
júl. 26 Ha Szent Anna napján esõ esik, hat hétig esni fog.   Ha ezen a dátumon esik, a következő 42 napban az átlagosnál esősebb  idő várható.
júl. 31 Ha Ernő napján esik, akkor enyhe tél következik. Ha ezen a dátumon esik, az átlagosnál melegebb tél várható.
aug. 1 Ha Pétertől Lőrincig nagy a hőség, soká fehér lesz a tél. Ha ezeken a dátumokon az átlagosnál melegebb az idő, az átlagosnál hidegebb tél várható.
aug. 4 Ha Domonkos napján nagy a meleg, akkor télen nagyon hideg lesz. Ha ezen a dátumon az átlagosnál melegebb az idő, az átlagosnál hidegebb tél várható.
aug. 4 Ha Domonkos napján hideg van, akkor enyhe télre számíthatunk. Ha ezen a dátumon az átlagosnál hidegebb az idő, az átlagosnál melegebb tél várható.
aug. 20 Ha Szent István napja esõs, száraz lesz az õsz.  Ha ezen a dátumon esik, az átlagosnál szárazabb ősz várható.
aug. 24 Amilyen Szent Bertalan, olyan az õsz.    Amilyen ezen a dátumon az idő, olyan lesz az ősz.
szept. 1 Ha Egyed napján esik, esõs lesz az õsz.  Ha ezen a dátumon esik, az átlagosnál esősebb ősz várható.
szept. 1 Ha Viktor napján szép idõ van, hosszú lesz az õsz.  Ha ezen a dátumon derűs, az átlagosnál melegebb ősz-vég és tél-elő várható.
szept. 1 Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek. Ha ezen a dátumon az átlagosnál melegebb az idő, az átlagosnál melegebb ősz várható.
szept. 8 Ha hidegre fordulnak Máriák, a borok savanyúak lesznek. Ha ezen a dátumon az átlagosnál hidegebb az idő, az átlagosnál hidegebb ősz várható.
szept. 12 Ha Mária napján szép idõ van, szép lesz az õsz.     Ha ezen a dátumon derűs, az átlagosnál melegebb ősz várható.
szept. 14 Ha Lambert napján szép az idő, szép lesz majd a tavasz is. Ha ezen a dátumon derűs, az átlagosnál melegebb tavasz várható.
szept. 18 Negyven napig olyan időt várj, mint Péterkor. Amilyen ezen a dátumon az idő, olyan lesz a következő 40 napban.
szept. 28 Eljött immár Simon, Júdás, jaj neked, te põregatyás.  Ezt a dátumot követő két hétben átlagosan hidegebb az idő, mint az azt megelőzőben.
szept. 29 Ha dörög az ég, szép leend az ősz, (de nagy tél következik). Ha ezen a dátumon esik, az átlagosnál melegebb ősz várható.
szept. 29 Ha dörög az ég, (szép leend az ősz), de nagy tél következik. Ha ezen a dátumon esik, az átlagosnál hidegebb tél várható.
szept. 29 Szent Mihálykor keleti szél, nagyon kemény telet ígér. Ha ezen a dátumon az átlagosnál erősebb a szél, az átlagosnál hidegebb tél várható.
okt. 21 Amilyen Orsolya, olyan a tél.    Amilyen ezen a dátumon az idő, olyan lesz a tél.
okt. 26 Dömötör napján ha hideg szél fúj, igen hideg lészen a tél is. Ha ezen a dátumon az átlagosnál erősebb a szél, az átlagosnál hidegebb tél várható.
nov. 1 Ha Mindenszentek nedves, akkor lágy tél következik. Ha ezen a dátumon az átlagosnál több eső esik, az átlagosnál melegebb tél várható.
nov. 1 Ha Mindenszentek száraz, akkor kemény tél következik. Ha ezen a dátumon az átlagosnál kevesebb eső esik, az átlagosnál hidegebb tél várható.
nov. 11 Ha Márton napján a lúd jégen jár, Karácsonykor sárban botorkál. Ha ezen a dátumon fagy, Karácsonykor az átlagosnál melegebb idő várható.
nov. 19 Ha Erzsébet megrázza a pöndölyét, lészen hó karácsonykor is. Ha ezen a dátumon havazik, Karácsonykor is nagy hó lesz.
nov. 25 Ha Katalinkor kopog, Karácsonykor locsog.  Ha ezen a dátumon az átlagosnál hidegebb az idő, Karácsonykor az átlagosnál melegebb lesz.
dec. 25  Fekete Karácsony – Fehér Húsvét. Ha ezen a dátumon nincs hó, a következő áprilisban lesz.
 •  
 •  

Csala Dénes

adatblogger

8 hozzászólás

Molnar Szabolcs · 2019-11-27 - 06:59

Ez nagyon nagy!!!! 😀 😀 A kérdés engem is sokáig foglalkoztatott, de sose volt kedvem energiát fektetni abba, hogy a végére járjak.

Márton · 2019-11-29 - 02:06

Nagyon tetszik az ötlet, és jó a megvalósítás is! Még egy dolog érdekes lehet szerintem: összehasonlítani a beválását a jóslatoknak a feltétel nélküli arányokkal, ez azt mondaná meg, hogy mennyi a jóslat információtartalma.

Pl. a Balázs napi eső jégverést hoz: ez elég rossz százalékot kapott (37%-ban van jégeső nyár elején, ha Balázs napján esett), de ha jól számolom, Balázs napjától függetlenül viszont csak 35%-ban van jégeső nyár elején, szóval ha Balázs napján esik, akkor tényleg (kicsit) nő a jégeső esélye.

(Vagy a másik irányban egy extrémebb példa: lehetne olyan jóslatot mondani, hogy “Ha februárban hideg van, júniusban nem lesz hó”, ami 100%-ban teljesülne, viszont konkrétan semmi információt nem ad, mert ha februárban nincs hideg, akkor se lesz júniusban hó.)

  Csala Dénes · 2019-11-29 - 17:01

  Ez mindenképpen így van. Ellenben a legtöbb esetben a hidegebb/melegebb idő mindig az átlaghoz képest hidegebb/melegebb, az a középső folytonos vonal (és nem a nullát jelzi), azért hogy erre az effektusra normalizáljunk. Az olyan mennyiségek esetében, mint a jég vagy hómélység, amelyeknek csak pozitívan van értelme, a szaggatott vonal jelzi az átlagosnál kisebb/nagyobb értéket. Így, ha az átlagosnál nagyobb a jég/hó mennyisége azokban az években, akkor mondhatjuk, hogy teljesül a jóslat. Ez lényegében egy hasonló normalizáció (bár egyszerűbb), mint a tied, úgymond “Shannon-entrópia”-szerű normalizálása. De köszi a meglátást, és ha túl sok időm lesz, akkor el is elvégzem majd az ünnepek alatt 😀

Csala Dénes · 2019-12-02 - 12:29

Pingback [romkat.ro/Vasárnap hetilap]: https://romkat.ro/2019/11/30/ha-katalin-kopog-karacsony-locsog/

szólj hozzá | iratkozz fel ↓