A leg√ļjabb j√°rv√°ny√ľgyi int√©zked√©sek Rom√°ni√°ban a korl√°toz√°sok m√©rt√©k√©t a telep√ľl√©s-szintŇĪ fertŇĎz√∂tts√©gi r√°t√°hoz k√∂tik. Ez az ut√≥bbi k√©t h√©tben megjelent √ļj esetek sz√°m√°t, ezer fŇĎre vet√≠tve (‚Äį) mutatja meg. A korm√°ny a telep√ľl√©s-szintŇĪ adatokat csak id√©n (2021) m√°rcius eleje √≥ta publik√°lja (de nem a hivatalos COVID19 kommunik√°ci√≥s oldalon, hanem m√°shol), √©s nincs egy hivatalos eszk√∂z, ahol a telep√ľl√©s-szintŇĪ adatokat meg lehetne jelen√≠teni. A t√∂bbi j√°rv√°nytani √©s gazdas√°gi mutat√≥val egy√ľtt ezeket az adatokat m√°r √°t is vett√ľk a COVID-19 ‚Äď Romanian Economic Impact Monitor-ra.

Ugyanakkor elk√©sz√≠tettem ūüĆĄ egy √∂n√°ll√≥ oldalt is, ahol csak a telep√ľl√©sszintŇĪ fertŇĎz√∂tts√©gi r√°t√°kra kereshet√ľnk. Ez eredm√©ny egy choropleth t√©rk√©p, amelyen a sz√©kelydat√°s szok√°st√≥l elt√©rŇĎen, most a telep√ľl√©sek nevei nem magyarul jelennek meg, mivel ezek a teljes orsz√°g szintj√©n l√©teznek. Ugyanakkor a keresŇĎben magyar √©s rom√°n kifejez√©sek egyar√°nt mŇĪk√∂dnek (bizonyos m√©rt√©kig). K√∂zel√≠t√©sre a t√©rk√©pen megjelennek a kisebb telep√ľl√©sek c√≠mk√©i is.

ūüēĻ¬†Interakt√≠v¬†

snapshot.png

A¬†COVID-19 ‚Äď Romanian Economic Impact Monitor-on mutatjuk az idŇĎsoros adatokat is, ezek m√°rciusra √≠gy n√©znek ki ūüĎá


ADATOK + K√ďD:¬†Az adatok forr√°sa a COVID-19 ‚Äď Romanian Economic Impact Monitor.¬† megjelen√≠t√©shez kepler.gl-t haszn√°ltam. A t√©rk√©p konfigur√°ci√≥s file-ja √©s az UAT-szintŇĪ fertŇĎzŇĎtts√©gi adatok (a reproduk√°l√°shoz) innen t√∂lthetŇĎek le. Helys√©g, azaz Unitate Administrativ TeritorialńÉ (UAT)-szintŇĪ t√©rk√©pfile-okat nem k√∂nnyŇĪ tal√°lni, ez egy j√≥ kezdem√©nyez√©s, de itt sincsenek telep√ľl√©s-szintŇĪ t√©rk√©pek. A hivatalos adatoknak elm√©letileg itt vagy itt kellene lenni√ľk, de ez m√©g a m√ļlt √©vtizedben ragadt, amikor csak a ESRI ArcGIS volt az egyetlen t√©rk√©p-megjelen√≠t√©si m√≥dszer, √©s shapefile form√°tumban vannak (nem tal√°ltam/nem tudtam let√∂lteni – pedig m√©g vide√≥ is k√©sz√ľlt r√≥la). A data.gov.ro-n sem lehet semmi haszn√°lhat√≥t tal√°lni. V√©g√ľl itt √©s az Eurostat-on siker√ľlt tal√°lnom let√∂lthetŇĎ shapefile-okat, ezeket megpr√≥b√°ltam √°thozni a 21. sz√°zadba. Ez√©rt ebben a mapp√°ban tal√°sz majd geojson√©stopojsonform√°tumot Rom√°nia megy√©irŇĎl √©s az UATk-rŇĎl. K√©sŇĎbb megtal√°ltam a geo-spatial.org oldalt is, ahol a forr√°sk√≥db√≥l kib√°ny√°szhat√≥ egy UAT-szintŇĪ topojson.

 
 

Csala Dénes

adatblogger

0 hozzászólás

sz√≥lj hozz√° | iratkozz fel ‚Üď