Ebben a bejegyzésben Románia és Magyarország repülőtereinek heti járatszámait vizsgáljuk. Így közvetetten ez a bejegyzés a Székelyföldi diaszpóra elemzéshez kapcsolódik.

Interaktív adatvizualizációk

Romániai repülőtérkép (teljes képernyő)

Magyarországi repülőtérkép (teljes képernyő)

A fenti két adatvizualizáción az országok reptereit elhagyó repülőgépeket láthatjuk, színkódólva. A repülők relatív frekvenciája a heti járatsűrűséggel arányos. A célvárosokba Európa-szerte tortadiagrammokat helyeztünk el, amelyek az oda érkező járatok heti gyakoriságát mutatják, forrásrepterek szerint rangsorolva. A baloldali menü segítségével ki-be kapcsolhatók az adatvizualizáció különböző elemei: a repülők, hálozatvonalak és csomópontok (városok). Az országokra kattintva illetve az egérgörgő használatával közelíthetjük a térképet. A jobboldali információcsíkban az épp felszálló repülő célállomása jelenik meg, színkódja a kiindulási várost jelöli.

Minielemzés

A két ország repülőtérképe szembeötlően eltér egymástól: a romániai egy szivárvány, míg a magyarországi majdnem egyszínű. Ez azt jelenti, hogy Romániában sokkal (egy nagyságrenddel) több nemzetközi repülőtér található. Mi több, a Romániában felszálló repülők legnagyobb célországa ugyancsak Románia, azaz jelentős a belföldi piac – persze ez a két ország merőben eltérő földrajzának tudatában érthető. Nézzük csak a romániai belföldi járatok térképét:

Bukarestet hetente 176 belföldi járat hagyja el, 58 Kolozsvár, 44 Jászvásár, valamint 39.8 Temesvár irányába, de rendszeresen vannak járatok továbbá Nagyvárad, Szeben, Suceava és Szatmárnémeti reptereire is, illetve Kolozsvár, Temesvár és Jászvásár direkt összeköttettésben is áll egymással. A legnagyobb belföldi légitársaság a Tarom, heti 234 belföldi járattal, ezt követi a Blue Air 91-el, valamint a Ryanair és a Wizzair heti 28, illetve 10 járattal.

A bejegyzés hátralevő részében a d3plus könyvtár buborékdiagram típusú adatvizualizációkat fogunk használni. Ez a fatérképhez hasonló területileg arányos megjelenítési forma.

Célországok

Romániában hetente 1501,6 járat száll fel, míg ez a szám a magyar reptereken 789,3. A leggyakrabban elérhető külföldi desztináció Romániából Olaszország, heti 201 járattal. Ezt követi Németország 200-al, és az Egyesült Királyság 153-al. A magyarországi járatok legnagyobb célországa az Németország és az Egyesült Királyság, 147, illetve 110 heti járattal.Utána következik Olaszország és Hollandia 61 és 43,5 járattal. Az alábbi két buborékdiagramon Románia és Magyarország 8 legnagyobb célországaiba tartó járatokat tűntettük fel. A diagramok interaktívak, a buborékokra klikkelésre megmutatják a járatok kiindulási pontjait, illetve a működtető légitársaságokat.

Románia

Magyarország

Ha visszaemlékezünk a Székelyföldi diaszpóra elemzésre, és Székelyföld lakosságát a romániai és magyarországi ötvözetének vesszük, akkor láthatjuk, hogy a repülőutak célországai majdnem egyenesen arányosan megegyeznek a diaszpóra országaival. Természetesen Magyarország és Románia kilóg a sorból (nagyobb diaszpóra, mint a járatszám által indokolt lenne), hiszen ezekre a területekre az utazás főként nem repülővel történik. Az alábbi diagram egy log-log plot, mivel a diaszpóra, akárcsak a népesség, a már említett hatványtörvény alapján szerveződik – ez a repülőjáratokra is igaz.

Városok

Ha a városok szerinti sorrendet vesszük figyelembe, Bukarest után (176), London toronymagasan vezet: Romániából naponta 18 járat száll az angol fővárosba (hetente 128). Ezt München és Milánó, 84, illetve 65 járattal hetente, majd Kolozsvár (65), Bécs (58,2) és Róma (57). Ezután újra két belföldi város következik Jászvásár (51) és Temesvár (46,8), majd Párizs (45,5), Isztambul (44,5), Brüsszel (41), Tel Aviv (35,8), Frankfurt és Madrid (mindkettő 35,5), Chisinau (27,5), Amszterdam (27) és Bologna (24).

Budapestről és Debrecenből ugyancsak messze az angol főváros a legkönnyebben megközelíthető légi úton, ide heti 87 repülő száll, több, mint kétszer annyi, mint az ezt követő Brüsszelbe (36,5) és Párizsba (37). Ezután jön Berlin (36), München (35), illetve Frankfurt és Varsó (mindkettő 30), majd Amszterdam (24) a rangsorban.

Románia – városok szerint

Románia – légitársaságok szerint

Magyarország – légitársaságok szerint

A diaszpóra arányait a városok is tartják, persze akárcsak az országok esetében, itt is a romániai és a magyarországi városok kivételével. A trendtől jelentős mértékben eltér egyetlen város, Tel Aviv, ahová sokkal több járat száll, mint azt a diaszpórája indokolná, illetve kisebb mértékben ugyanebben a helyzetben van Isztambul. Ellenben, hogyha figyelembe vesszük, hogy Izrael más városaiban is jelentős a diaszpóra (pl. Jeruzsálem), de ezek nem rendelkeznek önálló reptérrel, akkor visszaáll a rend. Verona a trend másik végén lóg ki a sorból, ide kevesebb járat száll, mint azt a diaszpórájának mérete indokolná.

Társaságok

A Tarom Románia legnagyobb légitársasága, megelőzve a Wizzair-t. A nemzeti légitársaság hetente 446 járatot működtet, a Wizzair 336-ot. Őket követi a Blue Air és a Ryanair, 244 és 143 járattal hetente. A magyar piacot a Wizzair uralja, kissé több, mint a Romániai járatok felével, heti 181-el. Magyarországról hetente 112 Ryanair repülő száll föl, 59.8 Lufthansa és 47 easyjet.

Románia

Magyarország

Böngésző

Az eddigi buborékdiagramokon az adatokat szűrtük az első 8-12 találatra, ezért nem jelent meg az összes regisztrált járat információja. Az alábbi böngésző diagramokon a teljes adatsor helyet kapott, így egyes országokra, illetve városokra kattintva a teljes összeköttettési információ megjeleníthető, Romániából vagy Magyarországról, illetve egy univerzális app-on.


UPDATE: Több kommentet is kaptam arról, hogy a magyarországi járatok száma alacsonyabb, mint kellene legyen. Ezért újra lefuttattam az adatbányászatot, ezúttal csak az utóbbi két hét (március 11-24) járatait véve figyelembe. A bejegyzést ennek megfelelően módosítottam. A megfigyelt kis változások oka kétrétű: vannak társaságok, akik az utóbbi egy-két hónapban növelték a járatszámuk egyes útvonalakon, de főként azt fedeztem fel, hogy az airportia nem tartja meg a repülési logokat minden légitársaságtől egyforma arányban. Például a Lufthansa járatok csak utóbbi hónapra maradnak meg, míg a Wizzair járatok három hónapra visszamenőleg. Ezúton is köszönet a kommentelőknek, hogy rájöhettem erre a turpisságra. Mégegyszer tehát: a bejegyzés mostmár a friss számokat tartalmazza.


ADATOK + KÓD: Ebben a bejegyzésben Románia és Magyarország repülőtérképét készítettük el és vizsgáltuk. Az eredmények:

A bejegyzéshez az airportia adatbázis adatait használtuk fel. Első lépésként Jupyter Python munkafüzetekkel, requests és pandas segítségével letöltöttük az utóbbi 10 hét érkezéseit és indulásait az összes romániai illetve magyarországi repterekre (érkezés, indulás). Ezután az érkezés és indulástáblákat ezekkel (HU, RO) a munkafüzetekkel normalizáltuk, illetve a célreptereket és városokat geolokalizáltuk. A geolokalizációt a Google Maps Geocoding API és pyegocoder Python bővítőcsomag segítségével hajtottuk végre. Az így kapott adatokat JSON formátumba dolgoztuk fel ezekkel (HU, RO) a munkafüzetekkel. A repülőtérképeken tortadiagramok d3.js és SVG nyelvben vannak rajzolva, ebben ez a blogbejegyzés is segített. A színeket colorbrewer segítségével választottuk és a Righteous betűtípust használtuk. A buborékdiagramokat d3plus nyelvben rajzoltuk. Ehhez a bemeneti fájlokat ezzel és ezzel a Jupyter munkafüzettel formáztuk meg. A teljes adatbányászat, formázás, illetve a bejegyzés megírása és szerkesztése 48 munkaórát vett igénybe.

 
 

Csala Dénes

adatblogger

12 hozzászólás

razsa · 2017-03-25 - 11:01

Nem tudom pontosan honnan vannak a magyarországi adataid, de gyanús volt, hogy mennyivel kevesebb a romániaihoz képest szinte minden adat. Csak szúrópróbaszerűen ellenőriztem ellenőriztem pár mondatodat:

“Magyarországról hetente 66,2 Ryanair repülő száll föl, 28 Lufthansa és 28 easyjet.”

Téli menetrendi állapot 2016/2017 -ben Magyarországról:

Ryanair: heti 113 induló járat
Lufthansa: heti 59 induló járat
Easyjet: heti 31 induló járat

“A magyarországi járatok legnagyobb célországa az Németország és az Egyesült Királyság, 77,6, illetve 64,3 heti járattal.”

2017-es állapot:

Egyesült királyságból, csak London: heti 101 járat
Németország: heti 138 járat

……

  CSALA Dénes · 2017-03-25 - 14:33

  Ahogy írtam fennebb: az adatok forrása: https://www.airportia.com/hungary Az utóbbi 10 hét járatait tölöttem le és ezek alapján készítettem heti átlagokat. Azt nem tudom, hogy a te adataid honnan vannak. De kösz a meglátást, újra leelenőrzöm az adatokat. Üdv, Dénes.

Alcibiades Siculus. · 2017-03-25 - 17:15

Nekem is gyanúsak ezek az adatok. Azt írod, hogy 954:463 a RO:HUN járatszám, ami alapján a román pontosan duplája a magyarnak. Ezzel szemben ha a tavalyi utasforgalmat összegeztem más forrásokból, akkor az jött ki hogy 16.194.365:11.410.802, azaz itt a román csak 1,4-szerese a magyarnak. Szóval nem pipálnak le épp annyira egy kétszeres népességű országban, mint az írásodból, vagy az indexes átvátelből az feldereng.

Adataimat innen vettem:

Budapest légiforgalma: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_odmj001.html
Debrecen légiforgalma: http://www.airportal.hu/ap/viewtopic.php?t=36457&sid=4debc0283819b41c5192ed2e93e9dae2
Román repterek forgalma: http://airlinestravel.ro/prettyPhoto/1/

Csak azokat a számokat vettem, ahol 100 ezernél több volt a forgalom. A Bukaresten kívüli román repterek forgalma az utóbbi néhány évben ugrott meg (http://adevarul.ro/locale/oradea/title-1_58ab3fc85ab6550cb8a8b38f/index.html ) Tíz éve még Erdély közepéről is Budapestről repültek…….

  CSALA Dénes · 2017-03-25 - 20:24

  Nézd meg a frissített számokat. Az arány megmaradt, de a konkrét számok 1501 (RO) és 789-re (HU) módosultak. A KSH adatok éves 42587 járata heti 819-et jelent – de persze nyáron több járat van, mint télen.

   Alcibiades Siculus. · 2017-03-26 - 00:10

   Azzal, hogy újraszámoltad a járatarányt nem oldottad fel az ellentmondást a járatsűrűség (2:1) és az utasforgalom (1,4:1) eltérése közt. Józan paraszti ésszel azt várnók, hogy ha kétszer annyi a járatuk, akkor szállítsanak kétszer annyi embert. De csak 1,4-szer szállítanak többet. Budapest forgalma hajszállal nagyobb Bukarestnél (ami egy dupla népességű ország fővárosa, szóval ez elég jó teljesítmény!!), és a román forgalom plussza gyakorlatilag a regionális repterek forgalmából jön ki, ami a kisország Magyarországnak nem nagyon van.

   Két logikai lehetőséget látok: vagy az empirikus adatok hibásak (akár a járatszámban, akár az utasforgalomban – de a két aránynak közelíteni kellene egymáshoz!!!!!), vagy az, hogy az alacsonyabb magyar járatsűrűséget kompenzálja a nagyobb szállítókapacitás (azaz egy-egy járaton több embert szállítanak, nagyobb gépekkel utaztatnak) – ami utóbbi képtelenségnek tűnik. A szezonális magyarázat nem jó, mert az mindkét országban hasonlóképp működik.

   Mivel biztosan sokat dolgoztál a cikkeddel, nem ártott volna kiegyensúlyozottabb képet alkotni és az utasforgalmat is beletenni. Ugyanis ez az infó szerintem fontosabb is volna, pl. a turisztikai forgalom, kapacitások értékelésekben. A magyar utasforgalom nagyobb része sejtésem szerint nem a vendégmunkások utazgatását fedi le, hanem a Budapestre kiruccanó, alkoholizáló nyugati népek utazgatásait.

   Főként abból, ahogy az Indexes lehozta, abból annyi jött át, hogy a románok megint lehagytak minket valamiben.

   CSALA Dénes · 2017-03-26 - 00:15

   Az adatok nem hibásak.. Legalábbis a járatadatok biztosan nem, a heti gyakoriságot amit az airportia-ról mértem random lecsekkoltam a légitársaságok heti menetrendjével, és ez mindig talált. Az Index nem kérdezett engem, hanem csak simán lehozták, és persze ez normális, a teljes blog CC licensz alapú. Az utasforgalom számok szerintem a nyári charter turistaszezon miatt lehetnek eltérőek, esetleg a load factorok is mások lehetnek egyes járatokon (persze nem annyira, hogy a teljes eltérést megmagyarázzák). Ez a blog egy szabadidős tevékenység, így persze nincsne idő mindenre, talán majd a jövőben frissítem utasforgalommal és turizmussal is. De addig is, újra kiemelném, hogy a járatadatok nem hibásak, konkrétan ezek voltak az utóbbi két hét járatszámai. Az, hogy az Index ezt Románia-lehagyásnak állítja be, ahhoz sjanos nekem semmi közöm, ha elolvasod a bejegyzést, teljesen objektív és én igen erősen igyekszem nem politizálni ezen a felületen.

   Alcibiades Siculus. · 2017-03-26 - 18:02

   Nyilván a blog szabadidős tevékenység, alkotói szabadság, stb. stb…. De ugyanakkor a nyilvánnosságnak szánod, így van némi extra felelősséged abban is, hogy még félre se lehessen értelmezni a tartalmát, és abban is, hogy a tisztesség határán belül megkritizálható (ne adj Isten, javítható) és hasznos is legyen, amit írsz.

   Az országok kéthetes szintű periódusainak összehasonlítása torzítja a két ágazat valódi viszonyát. Így már értem a szezonális érvedet. Amúgy különösnek tartom, hogy önmagában téged nem zavar/motivál, hogy az éves szinten és az utasforgalom felől nézve milyen nagy eltérés jelentkezik.

Alcibiades Siculus. · 2017-03-25 - 17:21

A román forrás linkje http://airlinestravel.ro/prettyPhoto/1/prettyPhoto/1/ nem mindig működött, így leírom a cikk címét.

Aeroporturi din România 2016: Traficul total de pasageri în 2016
În 2016, Aeroportul Internațional Tuzla a înregistrat 15 288 de pasageri transportați!

By Sorin Rusi On 8 Feb , 2017

szólj hozzá | iratkozz fel ↓