Romániai és Magyarországi repülőtérkép

Romániai repülőtérkép (teljes képernyő)

Magyarországi repülőtérkép (teljes képernyő)

Interaktív adatvizualizációk

Ebben a bejegyzésben Románia és Magyarország repülőtereinek heti járatszámait vizsgáljuk. Így közvetetten ez a bejegyzés a Székelyföldi diaszpóra elemzéshez kapcsolódik.

A fenti két adatvizualizáción az országok reptereit elhagyó repülőgépeket láthatjuk, színkódólva. A repülők relatív frekvenciája a heti járatsűrűséggel arányos. A célvárosokba Európa-szerte tortadiagrammokat helyeztünk el, amelyek az oda érkező járatok heti gyakoriságát mutatják, forrásrepterek szerint rangsorolva. A baloldali menü segítségével ki-be kapcsolhatók az adatvizualizáció különböző elemei: a repülők, hálozatvonalak és csomópontok (városok). Az országokra kattintva illetve az egérgörgő használatával közelíthetjük a térképet. A jobboldali információcsíkban az épp felszálló repülő célállomása jelenik meg, színkódja a kiindulási várost jelöli.

Minielemzés

A két ország repülőtérképe szembeötlően eltér egymástól: a romániai egy szivárvány, míg a magyarországi majdnem egyszínű. Ez azt jelenti, hogy Romániában sokkal (egy nagyságrenddel) több nemzetközi repülőtér található. Mi több, a Romániában felszálló repülők legnagyobb célországa ugyancsak Románia, azaz jelentős a belföldi piac – persze ez a két ország merőben eltérő földrajzának tudatában érthető. Nézzük csak a romániai belföldi járatok térképét:

Bukarestet hetente 93 belföldi járat hagyja el, 29.1 Kolozsvár, 23.7 Jászvásár, valamint 20.2 Temesvár irányába, de rendszeresen vannak járatok továbbá Nagyvárad, Szeben, Suceava és Szatmárnémeti reptereire is, illetve Kolozsvár, Temesvár és Jászvásár direkt összeköttettésben is áll egymással. A legnagyobb belföldi légitársaság a Tarom, heti 127 belföldi járattal, ezt követi a Blue Air 52,4-el, valamint a Ryanair és a Wizzair heti 12, illetve 11,8 járattal.

A bejegyzés hátralevő részében buborékdiagramokat fogunk használni. Ez a fatérképhez hasonló megjelenítési forma. De tartsuk észben, hogy a d3plus könyvtár buborékdiagram implementációja a buborékok átmérőit méretezi a változókkal arányosra, és nem a területeiket. Ugyanakkor, egy jelenlegi bug miatt a legkisebb buborék néha kisebbnek van megjelenítve, mint valójában, de a számok helyesek.

Célországok

Romániában hetente 954,5 járat száll fel, míg ez a szám a magyar reptereken 463,8. A leggyakrabban elérhető külföldi desztináció Romániából Olaszország, heti 151 járattal. Ezt követi Németország 122-vel, és az Egyesült Királyság 94,4-el. A magyarországi járatok legnagyobb célországa az Németország és az Egyesült Királyság, 77,6, illetve 64,3 heti járattal.Utána következik Olaszország és Franciaország 38,8 és 23,9 járattal. Az alábbi két buborékdiagramon Románia és Magyarország 8 legnagyobb célországaiba tartó járatokat tűntettük fel. A diagramok interaktívak, a buborékokra klikkelésre megmutatják a járatok kiindulási pontjait, illetve a működtető légitársaságokat.

Románia

Magyarország

Ha visszaemlékezünk a Székelyföldi diaszpóra elemzésre, és Székelyföld lakosságát a romániai és magyarországi ötvözetének vesszük, akkor láthatjuk, hogy a repülőutak célországai majdnem egyenesen arányosan megegyeznek a diaszpóra országaival. Természetesen Magyarország és Románia kilóg a sorból (nagyobb diaszpóra, mint a járatszám által indokolt lenne), hiszen ezekre a területekre az utazás főként nem repülővel történik. Az alábbi diagram egy log-log plot, mivel a diaszpóra, akárcsak a népesség, a már említett hatványtörvény alapján szerveződik – ez a repülőjáratokra is igaz.

Városok

Ha a városok szerinti sorrendet vesszük figyelembe, Bukarest után (93), London toronymagasan vezet: Romániából naponta 10 járat száll az angol fővárosba (hetente 70,9). Ezt követik az olasz városok Róma és Milánó, 42, illetve 38,2 járattal, majd München (38), Kolozsvár (34,9), Tel Aviv (32,4) és Jászvásár (29,5). Ezután következik Bécs (29,5), Brüsszel (27,4), Temesvár (26) és Párizs (24,3), majd Isztambul (22,7), Madrid (22,7), Bologna (21,3) és Frankfurt (19), Barcelona (17,1), Chisinau (16,5) és Berlin (15).

Budapestről és Debrecenből ugyancsak messze az angol főváros a legkönnyebben megközelíthető légi úton, ide heti 45,1 repülő száll, több, mint kétszer annyi, mint az ezt követő Brüsszelbe (19,1) és Párizsba (18,9). Ezután jö München (17,6), Berlin (16,8) és Varsó (14,9), illetve Frankfurt (14) és Bukarest (11,6) a rangsorban.

Románia – városok szerint

Románia – légitársaságok szerint

Magyarország – légitársaságok szerint

A diaszpóra arányait a városok is tartják, persze akárcsak az országok esetében, itt is a romániai és a magyarországi városok kivételével. A trendtől jelentős mértékben eltér egyetlen város, Tel Aviv, ahová sokkal több járat száll, mint azt a diaszpórája indokolná, illetve kisebb mértékben ugyanebben a helyzetben van Isztambul. Ellenben, hogyha figyelembe vesszük, hogy Izrael más városaiban is jelentős a diaszpóra (pl. Jeruzsálem), de ezek nem rendelkeznek önálló reptérrel, akkor visszaáll a rend. Verona a trend másik végén lóg ki a sorból, ide kevesebb járat száll, mint azt a diaszpórájának mérete indokolná.

Társaságok

A Wizzair Románia legnagyobb légitársasága, éppen csak megelőzve a nemzeti társaságot. A Wizzair hetente 264 járatot működtet, a Tarom 256-ot. Őket követi a Blue Air és a Ryanair, 174 és 74,5 járattal hetente. A magyar piacot szintén a Wizzair uralja, a Romániai járatok kb. felével, heti 128-al. Magyarországról hetente 66,2 Ryanair repülő száll föl, 28 Lufthansa és 28 easyjet.

Románia

Magyarország

Böngésző

Az eddigi buborékdiagramokon az adatokat szűrtük az első 8-12 találatra, ezért nem jelent meg az összes regisztrált járat információja. Az alábbi böngésző diagramokon a teljes adatsor helyet kapott, így egyes országokra, illetve városokra kattintva a teljes összeköttettési információ megjeleníthető, Romániából vagy Magyarországról.

Románia

Magyarország


Ebben a bejegyzésben Románia és Magyarország repülőtérképét készítettük el és vizsgáltuk. Az eredmények:

A bejegyzéshez az airportia adatbázis adatait használtuk fel. Első lépésként Jupyter Python munkafüzetekkel, requests és pandas segítségével letöltöttük az utóbbi 10 hét érkezéseit és indulásait az összes romániai illetve magyarországi repterekre (érkezés, indulás). Ezután az érkezés és indulástáblákat ezekkel (HU, RO) a munkafüzetekkel normalizáltuk, illetve a célreptereket és városokat geolokalizáltuk. A geolokalizációt a Google Maps Geocoding API és pyegocoder Python bővítőcsomag segítségével hajtottuk végre. Az így kapott adatokat JSON formátumba dolgoztuk fel ezekkel (HU, RO) a munkafüzetekkel. A repülőtérképeken tortadiagramok d3.js és SVG nyelvben vannak rajzolva, ebben ez a blogbejegyzés is segített. A színeket colorbrewer segítségével választottuk és a Righteous betűtípust használtuk. A buborékdiagramokat d3plus nyelvben rajzoltuk. Ehhez a bemeneti fájlokat ezzel és ezzel a Jupyter munkafüzettel formáztuk meg. A teljes adatbányászat, formázás, illetve a bejegyzés megírása és szerkesztése 48 munkaórát vett igénybe.

Ha tetszett a bejegyzés, vagy bármilyen kérdésed, hozzáfűznivalód van, Like-olj, Oszd meg, Kommentelj, és Iratkozz fel! Ha tetszenek az ehhez  hasonló vizuális adatelemzések, itt támogathatod a blogot.

0 comments

szólj hozzá | iratkozz fel ↓