Majdnem napra pontosan 4 √©ve tettem k√∂zz√© az elsŇĎ bejegyz√©st a SZ√ČKELYDAT√Ā-n. Ez volt Erd√©ly tal√°n elsŇĎ adatvizualiz√°ci√≥s blogja – √©s az√≥ta sincs t√ļl sok konkurens (sajnos?!). Az elm√ļlt 4 √©vben megjelent 24 bejegyz√©st k√∂zel sz√°zezren l√°togatt√°tok meg, Facebook oldalunk t√∂bb, mint 1100 k√∂vetŇĎt gyŇĪjt√∂tt, ez√ļttal is k√∂sz√∂net nektek.

B√°r eleinte csak egy szabadidŇĎs pr√≥b√°lkoz√°snak indult, ez a blog nagyban hozz√°j√°rult a szem√©lyes fejlŇĎd√©semhez az adatvizualiz√°ci√≥ tudom√°ny√°nak √©s mŇĪv√©szet√©nek a tanulm√°nyoz√°s√°ban – √©s √≠gy ti is, h√°l√°s k√∂sz√∂netem ez√©rt.¬† Voltak akt√≠vabb, √©s tal√°n az ut√≥bbi idŇĎben¬†kev√©sb√© akt√≠v peri√≥dusok, de √∂r√∂mmel t√°j√©koztatlak, hogy a SZ√ČKELYDATA-blog tov√°bbra is √©l √©s virul, √©s nagy terveim vannak a j√∂vŇĎre.¬†

SZ√ČKELYDATA l√°togat√≥k 2014-2018
SZ√ČKELYDATA l√°togat√≥k 2014-2018

2016-ban volt az elsŇĎ “digit√°lis kal√°ka“, 2017-ben l√©trehoztam egy Patreon oldalt √©s felt√∂lt√∂ttem az √∂sszes vizualiz√°ci√≥ k√≥dj√°t GitHub-ra (mindkettŇĎt √≠g√©rem jobban karban fogom tartani!).¬†Ugyanitt l√©trehoztam egy¬†projektmenedzsment-fel√ľletet¬†is, ahol √ļjabb adatvizualiz√°ci√≥- √©s adatelemz√©s-√∂tleteket¬†javasolhattok, valamint figyelemmel k√∂vethetitek a m√°r megl√©vŇĎ √∂tletek st√°tusz√°t. 2018-ban siker√ľlt megszerveznem az elsŇĎ SZ√ČKELYDATA adatvizualiz√°ci√≥s versenyt, ahov√° gy√∂ny√∂rŇĪ p√°lyamunk√°k √©rkeztek √©s a nyertesek k√∂z√ľl volt aki vend√©gbejegyz√©st is publik√°lt. Ja √©s meg√ļjult a log√≥ is.

A blogbejegyz√©sek megjelentek a TV-ben, minden magyar nyelvŇĪ erd√©lyi port√°lon, √©s kialak√≠tottam egy egyetemi k√©pz√©st is belŇĎle, ami m√°r a cs√≠kszeredai Sapienti√°n √©s a kolozsv√°ri Bolyain is elŇĎadtam m√°r.

2019¬†k√ľsz√∂b√©n, √ļgy √©rzem elj√∂tt az idŇĎ egy kis meg√ļjul√°sra, tal√°n az√©rt is mert egy picit √ļjragondoltam a saj√°t adataktivizmusom ir√°nyzat√°t (hamarosan lesz √ļj arculat is). Amint azt tal√°n m√°r n√©h√°nyan a k√∂vetŇĎk k√∂z√ľl tudj√°tok, az id√©n az egyik j√≥ bar√°tommal ind√≠tottunk egy podcastot, ami PODCAST 2030 n√©ven fut. Tech-es, AI-os, j√∂vŇĎs t√©m√°kat dum√°lunk ki f√©l√≥r√°s epiz√≥dokban – hogyha tetszik a SZ√ČKELYDAT√Ā-s tartalom, akkor ez is fog. Ugyanakkor nemr√©g l√©trehoztam egy tan√°csad√≥ c√©get (DC2 – D√©nes Csala Data Consulting), kifejezetten adatvizualiz√°ci√≥s √©s adatelemz√©si szolg√°ltat√°sokra.

Ez a h√°rom entit√°s t√∂bb ponton is √∂sszefon√≥dik. Eleinte az “adataktivit√°s” c√≠mk√©t csak √ļgy felaggattam az angol nyelvŇĪ, majd k√©sŇĎbb a magyar nyelvŇĪ blogomra, mint olyan “fun side tag”. Azt√°n lassan kikrist√°lyosodott bennem egy elhivatotts√°g valamilyen adatalap√ļ t√°rsadalmi szerepv√°llal√°sra. Egyre t√∂bb √©s t√∂bb ingyenes eszk√∂z jelenik meg √©s ad lehetŇĎs√©get arra mindenkinek, hogy adatokat jelen√≠tsen meg. Ez egyr√©szt j√≥, mert j√≥n√©h√°nyan kipr√≥b√°lj√°k ŇĎket, ellenben sokszor rossz is, mert olyan tartalommal t√∂lti meg az internetet, ami esetleg nem volt minden sz√∂gbŇĎl j√≥l √°tgondolva. Ez√©rt szeretn√©m megtartani ezt a fel√ľletet, azoknak akik √©rdeklŇĎdnek az ilyesmi ir√°nt, mint a minŇĎs√©gi, magyar nyelvŇĪ, erd√©lyi adatvizualiz√°ci√≥k t√°rh√°z√°t. √Čs mint ahogy eddig, ezut√°n is t√∂rekedem majd arra, hogy mutassam be a teljes t√∂rt√©netet, lek√∂vethetŇĎen eg√©szen a nyers adatokr√≥l a sz√≠nes p√∂tty√∂kig, majd pedig mindenki sz√°m√°ra el√©rhetŇĎv√© tegyem a k√≥dot √©s b√∂ng√©szhetŇĎv√© a vizualiz√°ci√≥t.

Hosszabb t√°von ez a blog valamilyen szinte egy t√°rsadalmi probl√©m√°ra szeretn√© felh√≠vni a figyelmet √©s valamilyen szinten elind√≠tani a gondolkod√°st/diskurzust: Erd√©lyben, de am√ļgy a poszt-kommunista Kelet-Eur√≥pa √∂sszes √°llamaiban, r√©gi√≥iban √ļgy √©rzem van egy √°ltal√°nos f√©lelem az adatokt√≥l, az √°tl√°that√≥s√°gt√≥l, i.e. majdnem az “igazs√°gt√≥l”. A f√©lsz√°zados tervgazd√°lkod√°s t√∂rt√©nelmileg term√©szetesen nem √∂szt√∂nz√∂tt arra, hogy val√≥s adatokat jelents√ľnk, √©s tal√°n ez√©rt (r√©szben jogosan) az emberek elvesztett√©k a hit√ľket az statisztik√°kban, √©s tal√°n a mindennemŇĪ adatokban. Mindenki tudja az anekdotikus 3 diszn√≥ t√∂rt√©net√©t, ami tal√°n 2 se val√≥j√°ban, de pap√≠ron 10 lesz, amire Bukarestbe √©r..

√Čn ezen a fel√ľleten, √©s a fentebb eml√≠tett m√°s utakon arra t√∂rekedem, hogy ezt a hitet √ļjra fel√©p√≠ts√ľk: hogy bebizony√≠tsam, hogy az adatokban rejlŇĎ inform√°ci√≥ rengeteg √©rt√©ket tud felszabad√≠tani, tal√°n olyanokat is, amelyek l√©tez√©s√©rŇĎl eddig tudom√°sunk sem volt. √Čs tal√°n akkor m√°r p√°r √©v m√ļlva m√°r nem fogunk Sz√©kelyf√∂ld√∂n int√©zm√©nyesen f√©lni a publikus adatokt√≥l. A 21. sz√°zadb√≥l eltelt majdnem k√©t √©vtized. F√ľggetlen√ľl att√≥l, hogy Rom√°nia, mint orsz√°g merre halad, Erd√©lynek vagy Sz√©kelyf√∂ldnek, mint r√©gi√≥nak, de ak√°r neked, vagy a c√©gednek egyetlen es√©lye van fennmaradni/labd√°ba r√ļgni a glob√°lis versenyben: √©s pedig ez a¬† tud√°salap√ļ gondolkod√°s/gazd√°lkod√°s. M√°rpedig a tud√°salap√ļ gazdas√°g megteremt√©s√©hez rengeteg inform√°ci√≥ra van sz√ľks√©g, √©s ehhez meg rengeteg adatra. Csak mivel annyira k√∂nnyŇĪ hazudni az adatokkal, kulcsfontoss√°g√ļ, hogy ezeket elŇĎsz√∂r helyesen √©rtelmezz√ľk. √Čs ez√©rt kell vizualiz√°ci√≥t tanulni. De legal√°bb haszn√°lni tanulni : )

 Csala Dénes, 2018

 
 

Csala Dénes

adatblogger

0 hozzászólás

sz√≥lj hozz√° | iratkozz fel ‚Üď