A minap annak a látszĂłlag megoldhatalannak tűnĹ‘ a feladatnak nĂ©ztĂĽnk elĂ©be, hogy honnan lehetne szerezni kataszteri tĂ©rkĂ©peket – termĂ©szetesen online, digitálisan – kisebb erdĂ©lyi falvakrĂłl. Az ANCPI (azaz a Román Nemzeti Kataszteri Ă©s IngatlanĂĽgyi Hivatal) tĂ©rkĂ©pĂ©t viszonylag hamar megtaláltuk Ă©s valĂłban szuper informáciĂłkkal szolgál a terĂĽletek kataszteri parcellákra valĂł felbontásárĂłl – mĂ©g akkor is, ha minden parcella mĂ©g nincs feltűntetve rajta.

De nem sokkal kĂ©sĹ‘bb rábukkantunk a mapire.eu tĂ©rkĂ©p-aranybányára: ez a törtĂ©nelmi Osztrák-Magyar Monarchia (illetve jogelĹ‘dje, a Habsburg Birodalom) Ă©s szövetsĂ©geseinek a tĂ©rkĂ©p-mauzĂłleuma. Ezeken az esetenkĂ©nt 250 Ă©ves, javarĂ©szt osztrák katonai terĂĽleti felmĂ©rĂ©sekbĹ‘l származĂł tĂ©rkĂ©peken olyan rĂ©szletessĂ©ggel vannak feltűntetve a háromházas, dombtetei eldugott falvak, amilyent a 21. század legfrissebb gĂ©pi tanulási algoritmusait alkalmazĂł, feneketlen zsebű Google is megirigyelne. Bár az árnyĂ©kok alapján, mestersĂ©ges intelligenciával a házak pozĂ­ciĂłját Ă©s formáját meghatározĂł algoritmus elĹ‘tt azĂ©rt le a kalappal! No de az ábĂ©cĂ©s vállalat nem cĂ­mkĂ©zi fel mĂ©g a kaszálĂłkat, s medveleseket is – mint ahogyan teszi azt a Monarchia serege, negyedmilleniummal elĹ‘bb..

Alább 3 térképet mutatunk meg, az összehasonlíthatóság jegyében ugyanoda közelítve. Ezek elő, beágyazott térképek, nyugodtan mozgassátok és navigáljatok rajtuk!


Itt egy térkép a 19. század derekáról (A Habsburg-Birodalom II. katonai felmérése)


Majd még egy, ugyancsak a 19. századból (A Habsburg-Birodalom III. katonai felmérése)


Végül egy 250 éves térkép az 1770-es évek tájékáról (A Habsburg-Birodalom I. katonai felmérése)


És összehasonlításként itt van a Google Maps beágyazás is (persze itt azért már lényegesen több ház szerepel):


n.b. A székelydata nem tárol semmilyen, ebben a bejegyzésben bemutatott, vagy ehhez kötődő térképadatot. A kredit teljes egészében a mapire.eu csapatát illeti meg! ❤️

 
 

Csala DĂ©nes

adatblogger

0 hozzászólás

szólj hozzá | iratkozz fel ↓