Ez egy régebbi bejegyzés második frissítése.
Itt olvashatod az első frissítést.

5️⃣ évvel ezelőtt született meg az első bejegyzés a székelydata blogon 🎉 ! Mivel ez  Székelyföld Gazdaságát mutatta be, most ugyanezt a témát honoráljuk, 5 évvel frissebb adatokkal.

✴ Egy hasonló frissítést már a tavaly is elvégeztünk, akkor használtuk ezen a blogon először (az akkor még teljesen új) Flourish eszközzel készített interaktív vizualizációkat.

🚩 2019-ben megtartottuk az I. erdélyi adatvizualizációs mini-konferenciát, elkészítettük a medvetérképet, a nagy népi időjóslás tesztet, illetve klímaváltozás-adatokat használva meghirdettük a II. erdélyi adatvizualizációs versenyt, amit a II. erdélyi adatvizualizációs mini-konferencián élőben díjaztunk!

▶ Ugyanakkor, Marosvásárhelyen (1, 2), Budapesten és Kolozsváron is látthatok székelydatás előadásokat.

👍 2020-ra a Facebook oldalunkat már 2700-an követik.


Mint minden évben, az omnibus.ro cégportál 2019-ben is elkészítette a székelyföldi cégek toplistáját. Erre most a 2015-2018 között jegyzett adatok kerültek fel. A cégeket árbevétel és az alkalmazottak száma szerint rangsorolták. Ezeket a számokat kibővítettük a tavaly elemzett 2014-es adatokkal és így vizsgáltuk az eredményeket. Az alábbi interaktív Flourish vizualizációban a ◀▶ gombokkal lépegethetsz a sztoriban. Ez az eszköz kiemelkedően jó a történetmesélésben, és mivel kompatibilis Vega-val, gyakorlatilag bármilyen viz beágyazása lehetséges – illetve az adatvizualizációt kezdőként tanuló diákok is nagy kedvence, mert viszonylag szelíd a tanulási görbéje. (🕹️ interaktív)


Az omnibus.ro által közzétett listát kísérte két (3D-s) tortadiagram is:

Ezek közül az elsőt átvette a Székelyhon napilap és a szekelyhon.ro portál is. Csakhogy a Székelyhon értelmezése hibás volt, mind a portálon, mind a napilapban: a tortadiagram a székelyföldi top 50 céget mutatja, es nem a régiók szerinti lebontást. Ezért helytelen a többi cég ráhelyezése a tortadiagrammra, mert így azt a torz benyomást kelti, hogy mondjuk az egész Gyergyószék régió 2%-ot jelent, holott a valós szám háromszor ekkora. Itt a fő hiba a kontextus elhagyása volt: az omnibus.ro tortadiagramjának számait használták, hiába voltak ott a táblázatok a helyes számokkal. Az már csak hab a tortán (vagy tortadiagrammon? 😈), hogy a Székelyhon az omnibus.ro foglalkoztatói top 50-es diagram (második ábra) számait vette át és mutatta be, mint árbevétel szerinti top 50. De még nincs vége… 😂


Sajnos az eredeti, csak a székelyföldi top 50 céget figyelembe vevő omnibus.ro-s diagram is kontextuálisan hibás. Így néz ki arányosan, a diagram fölött bemutatott táblázatot használva:

 

 

Azaz az  árbevétel szerinti top 50 székelyföldi cégek árbevételének 75%-a marosszéki. Itt az történt, hogy az omnibus.ro a cégek számát jelenítette meg a tortadiagrammon (3. és 4. oldal a fenti beágyazott vizualizációban). Ez viszont helytelen, mert – ha már mindeképpen tortadiagrammon szeretnénk a cégeket összehasonlítani – abszolút nem mindegy,  hogy van egy mammutcég, vagy 25 törpecég egy adott megyéből…


Helyesen, minden céget figyelembe véve, ez a tortadiagram így néz ki:


ADATOK + KÓD: Az adatokat ezzel a Jupyter notebook-kal dolgoztuk fel, Ez volt az iparágakra való lebontás, és ez a végső formázás. A közbirtokosságok térképét ezzel a munkafüzettel készítettük el. Az interaktív vizualizációhoz a Flourish-t és PowerBI-t használtunk. Az adatok forrása az omnibus.ro volt.

A poszt célja nem a hajszálpontos adatszolgáltatás, hanem az, hogy egy általános képet adjon a székelyföldi régióban létező cégek jelenlegi gazdasági helyzetről és regionális eloszlásukról. Az iparágakba történő besorolás korántsem tökéletes és valószínüleg finomítható. Jelen célra, azonban ez a megközelítés megfelelt.

 
 

Csala Dénes

adatblogger

1 hozzászólás

Szabolcs Molnar · 2020-02-04 - 08:56

Gratulálok és további sok sikert kívánok! Időről időre fellapozom az oldalt, mert egyike azon oldalaknak, amelyek kicsit másképp látják a világot, kicsit reálisabban, kicsit médiahiszti nélkül… ilyen oldalból kellene több Erdélybe!!

szólj hozzá | iratkozz fel ↓