A koronavírus margóján hét, egyre növekvő komplexitású epidemiológiai modellt építettem és ezek segítségével azt vizsgálom, hogyan is alakulnak ki a világméretű járványok. Mi a tudományos indoklás a karanténre és a szájmaszkra? Ez egy új típusú, szimuláció-modellezésen alapuló, videóbejegyzés – ha tetszik, lesz még hasonló 😃.

Először linkeltem a videót, alatta meg a kész interaktív szimulátort. Az oldal alján további hasznos infókat találsz a koronavírus terjedésére vonatkozóan.

Videó


🕹 Szimulátor


📊 ADATOK + KÓD: Az szimulátor Anylogic-ban készült, John Sterman Business Dynamics könyvében bemutatott rendszerdinamikai (system dynamics) elmélet alapján. Az SIR modell struktúrája az MIT Sloan School of Management System Dynamics kurzusának 2013-as kiadását követi. Innen az első és a második feladatot használtam fel. Itt elérhetőek az AnyLogic alp fájlok.


📈 Adatvizualizációs és információ-design szempontból Andy Kirk egy szuper listát állított össze, arra vonatkozóan, hogy mire kell odafigyelnünk a koronavírussal kapcsolatos (sokszor szenzációhajhász vagy egyenesen félreinformáló) híreknél.

💊 Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet egy nagyon hasznos oldalt működtet, részletes viselkedésmintákkal és videókkal, amik elmagyarázzák, hogy a vírus megelőzésének érdekében hogyan járjunk el.

🧩 Az epidemiológiai modellek hálózatelméleti szakértője, Alessandro Vespignani és a mobs-lab kutatólaborja a Northeastern Egyetem Hálózatelméleti Kutatóintézetében (netsi). Az ők koronavírus összegző-odala nem annyira teljes, mint alább a CSSE-é, de így is átfogó. Ellenben az EpiRisk oldaluk igazán érdekes: repülőjáratokat figyelembe véve jósolja meg egy járvány terjedési sebességét és területét!

✳ A koronavírus legutóbbi fejleményeinek követésére a Johns Hopkins Egyetem Rendszertudományi és Mérnöki Kutatóközpontja (The Center for Systems Science and Engineering – CSSE) által működtetett oldalt ajánlom:

 
 

Csala Dénes

adatblogger

1 hozzászólás

Levtech · 2020-03-19 - 21:29

Nagyon szuper ez a szimulátor. Reméljük, hogy hamar túlleszünk a víruson, bár ahogy a grafikon is mutatja nem az egyik napról a másikra fog megtörténni a csoda.

szólj hozzá | iratkozz fel ↓