A székelydata egy önálló adatelemző és adatvizualizációs blog. Székelyfölddel, Erdéllyel, Romániával, Magyarországgal és a nagyvilággal kapcsolatos kontemporán adatsorokat dolgoz fel és mutat be az adatok szemszögéből szuggesztív módon, a legújabb adatvizualizációs történetmesélési technologiák alkalmazásával, és ezáltal különböző társadalmi-politikai-gazdasági problémákba nyújt betekintést egy új, objektív perspektívából. A bejegyzések a transindex.ro blogfelhőjében is helyet kapnak.

A blog szerkesztője Csala Dénes. A szerkesztés önkéntesen és bérmentesen folyik, ezért ha tetszik amit olvasol, akkor kérlek Lájkold és Oszd meg a bejegyzéseket a közösségi oldalakon – olvasóink többsége Facebookot használ – illetve iratkozz fel a körlevélre (az oldal alján). A bejegyzések, infografikák és interaktív adatvizualizációk nyílt forráskódú (Open SourceMIT licensz alatt készülnek: ennek értelmében szabadon vonatkozhatsz a bejegyzésekre, írhatsz róluk összegzést és átvehetsz statikus képeket,  elő linkes forrásmegjelöléssel (Csala Dénes, székelydata blog). Az összes székelydata bejegyzés forráskódja fent van a GitHub forráskódmegosztó portálon.

Ezeknek a bejegyzések az elkészítése sokszor egy hétnyi, teljesen önkéntesen befektetett munkaórába telik. Ezért fordulok, most Hozzád, hogy még több adatvarázslatért, kérlek támogasd a munkámat. Ugyanakkor, azért, hogy a tartalomra tudjatok koncentrálni, ez a blog reklámmentes. Hogy ezt az örvénylő médiaszíntéren a jövőben is megőrizhessem, létrehoztam egy Patreon profilt. Ezen az oldalon folyamatos támogatókká válhattok, mindegy új bejegyzést egy jelképes összeggel támogatva. Ugyanakkor egyszeri és havi adományokat is küldhettek a PayPal-on keresztül vagy Bitcoin-t (és más kriptovalutákat) is küldhettek. És hatalmas köszönet mindazoknak akik támogatnak és segítenek Székelyföld jövőjét építeni egy objektív, interaktív információfelület kialakításával és fenntartásával!

Egy szóban összefoglalva talán a blog adataktivizmussal  foglalkozik. Ezt a címkét csak úgy felaggattam az angol nyelvű, majd később a magyar nyelvű blogomra, mint érdekesség. Aztán lassan kikristályosodott bennem egy elhivatottság valamilyen adatalapú társadalmi szerepvállalásra. Egyre több és több ingyenes eszköz jelenik meg és ad lehetőséget arra mindenkinek, hogy adatokat jelenítsen meg. Ez egyrészt jó, mert jónéhányan kipróbálják őket, ellenben sokszor rossz is, mert olyan tartalommal tölti meg az internetet, ami esetleg nem volt minden szögből jól átgondolva. Ezért szeretném megtartani ezt a felületet, azoknak akik érdeklődnek az ilyesmi iránt, mint a minőségi, magyar nyelvű, erdélyi adatvizualizációk tárházát. És mint ahogy eddig, ezután is törekedem majd arra, hogy mutassam be a teljes történetet, lekövethetően egészen a nyers adatokról a színes pöttyökig, majd pedig mindenki számára elérhetővé tegyem a kódot és böngészhetővé a vizualizációt.

Hosszabb távon ez a blog valamilyen szinte egy társadalmi problémára szeretné felhívni a figyelmet és valamilyen szinten elindítani a gondolkodást/diskurzust: Erdélyben, de amúgy a poszt-kommunista Kelet-Európa összes államaiban, régióiban úgy érzem van egy általános félelem az adatoktól, az átláthatóságtól, i.e. majdnem az “igazságtól”. A félszázados tervgazdálkodás történelmileg természetesen nem ösztönzött arra, hogy valós adatokat jelentsünk, és talán ezért (részben jogosan) az emberek elvesztették a hitüket az statisztikákban, és talán a mindennemű adatokban. Mindenki tudja az anekdotikus 3 disznó történetét, ami talán 2 se valójában, de papíron 10 lesz, amire Bukarestbe ér..

Én ezen a felületen arra törekszem, hogy ezt a hitet újra felépítsük: hogy bebizonyítsam, hogy az adatokban rejlő információ rengeteg értéket tud felszabadítani, talán olyanokat is, amelyek létezéséről eddig tudomásunk sem volt. És talán akkor már pár év múlva már nem fogunk Székelyföldön intézményesen félni a publikus adatoktól. A 21. századból eltelt majdnem két évtized. Függetlenül attól, hogy Románia, mint ország merre halad, Erdélynek vagy Székelyföldnek, mint régiónak, de akár neked, vagy a cégednek egyetlen esélye van fennmaradni/labdába rúgni a globális versenyben: és pedig ez a  tudásalapú gondolkodás/gazdálkodás. Márpedig a tudásalapú gazdaság megteremtéséhez rengeteg információra van szükség, és ehhez meg rengeteg adatra. Csak mivel annyira könnyű hazudni az adatokkal, kulcsfontosságú, hogy ezeket először helyesen értelmezzük. És ezért kell vizualizációt tanulni. De legalább használni tanulni : )


 Csala Dénes | Lancaster UK | Csíkszereda RO | 2019


 

Hagyj üzenetet:

 
 

0 hozzászólás

szólj hozzá | iratkozz fel ↓